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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/12/2011
Data da última atualização:  20/10/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CASTRO, R. de; CRUZ, A.; AMORIM, F.; PEREIRA, G. E.; SANTOS, J.; LUCAS, C.; RICARDO-DA-SILVA, J.
Afiliação:  ROGÉRIO DE CASTRO, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA - TAPADA DA AJUDA, PORTUGAL; AMÂNDIO CRUZ, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA, TAPADA DA AJUDA, PORTUGAL; FRANCISCO AMORIM, VINHOVASF; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; JOÃO SANTOS, VINIBRASIL; CARLOS LUCAS, VINIBRASIL; JORGE RICARDO-DA-SILVA, INSTITUTO SUPERIOR DE AGRONOMIA - TAPADA DA AJUDA, PORTUGAL.
Título:  Cabernet Sauvignon in tropical semi-arid climate (Pernambuco - Brasil): adaptation of some clones and their affinity to different rootstocks.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF THE GROUP OF INTERNATIONAL EXPERTS OF VITIVINICULTURAL SYSTEMS FOR COOPERATION, 17., 2011, Asti-Alba, Italy. Proceedings... [S.l.]: Le Progrès Agricole et Viticole, 2011.
Páginas:  p. 65-68.
Idioma:  Inglês
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Brasil; CAbernet Sauvignon; Pernambuco; Porta-enxerto; Região semiárida; Região tropical.
Thesagro:  Clone; Enologia; Variedade; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49488/1/GIESCO-p65.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13539 - 1UPCAA - DDOnline
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/08/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  WELKE, J. E.; ZANUS, M. C.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A.
Afiliação:  Juliane Elisa Welke; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Cláudia Alcaraz Zini.
Título:  Quantitative analysis of headspace volatile compounds using comprehensive two-dimensional gas chromatography and their contribution to the aroma of Chardonnay wine.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 59, p. 85-99, 2014.
Idioma:  Português
Notas:  DOI 10.1016/j.foodres.2014.02.002
Conteúdo:  The quantitative determination of volatile compounds of Chardonnay wines using HS-SPME-GC × GC/TOFMS along with the determination of odor activity value (OAV) and relative odor contribution (ROC) of volatiles are reported for the first time. The use of GC × GC/TOFMS for the analysis of Chardonnay wine of Serra Gaucha resulted in the tentative identification of 243 compounds, showing the superior performance of this analytical technique for this specific varietal wine, considering that the number of compounds usually separated by 1D-GC for this type of wine is lower. Furthermore, 42 compounds co-eluted in the first dimension and 34 of them were separated in the second dimension, while the others were resolved by spectral deconvolution (8), which indicates that the conventional 1D-GC/MS may result in misleading results. The calculation of OAV and ROC allowed the determination of the volatile compounds that presented the greater contribution to wine aroma. Ethyl octanoate, ethyl hexanoate, ethyl butanoate, and beta-damascenone showed the highest OAV and ROC values, although other 43 compounds showed also potential to contribute to wine aroma. Figures of merit of the developed method were: accuracies from 92.4 to 102.6%, repeatability from 1.2% to 13.4%, LOD from 0.001 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 2.554 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate), LOQ from 0.003 ?g L?1 (ethyl isovalerate and hexanoic acid) to 7.582 ?g L?1 (ethyl 3-hydroxybutanoate).
Palavras-Chave:  Chardonnay; Odor activity value; Relative odor contribution.
Thesagro:  Aroma; Cromatografia gasosa; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/107375/1/Welke2014-Aroma-Chardonnay.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV15211 - 1UPCAP - DD
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